Rólunk

 

Kőszegi Sör

"Egy legenda visszatér"

 

2016-ban feltártuk az egykori, 1896-ban született kőszegi sörgyár legendáját. A feledés homályába merült kőszegi sör típusát, egy, Európában is ritka sörkülönlegességben, a Bécsi Lagerben találtuk meg. 

Most megalkottuk, hogy napjainkban is élvezhesd!

Kőszeg rövid sörtörténete

 

Kőszegen és környékén a középkor óta a bor dominál, a szőlő szereti az Alpokalja napos lejtőit. Azonban a sör mindig is jelen volt a helyiek életében. Elsősorban a háztartásokban, főként családi felhasználásra készítettek sört. A 19. században a helyi vendéglőkben többnyire osztrák (alsó-ausztriai, stájer) és cseh sörök voltak kaphatók.

A 19. század vége felé egyre inkább megnövekedett igény hatására Nyugat-Magyarországon is megjelent az ipari sörfőzés. Ekkoriban jöttek létre a kanizsai, soproni és a kőszegi sörfőzdék is. 1894-ben megalapult a Kőszegi Polgári Sörfőzde Rt, mely csak két évvel később, 1896-ban kezdte meg a termelést. Ugyanebben az évben, május 9-én mutatták be az első főzetet. Ezt követően a helyi vendéglők többségében kapható volt a jó minőségű kőszegi sör. A gyár Herkules nevű söre Triesztben díjat is nyert. Kőszegen kívül egész Vas Megyében, így Szombathelyen is kedvelt volt az egykori kőszegi habzó ital. Szombathelyen  raktárat is üzemeltetett a gyár.

A mai Burgenland jelentős részét is ellátta sörrel a kőszegi gyár, ahol szintén kedvelt ital volt, és nagy mennyiségben fogyasztották az I. világháborúig.

A finom, minőségi áru és az ígéretesnek tűnő lehetőségek ellenére a gyár gyakorlatilag folyamatos anyagi nehézségekkel küszködött. Ennek több oka is volt. Alapításkor például a kezdetekben tervezett tőkénél jóval többre lett volna szükség. Időközben, az I. világháborút követően Kőszeg vonzáskörzetének közel 80 százalékát Ausztriához csatolták, így a város jelentős  piacokat veszített. Nem utolsósorban, Kőszeg lakosságszáma kicsi volt ahhoz, hogy a gyár gazdaságosan tudjon működni.

Végül jó megoldásnak tűnt az üzem eladása. A Nyugat-Magyarországi Sörgyárak Rt. vásárolta meg a kőszegit, majd a soproni sörgyár elődjét is. Ezt követően a sörfőzést teljesen beszüntették Kőszegen és Sopronba helyezték át. Ettől kezdve a kőszegi gyár épülete csak raktárként funkcionált egészen a II. Világháborúig, amikor az épület is teljesen megsemmisült.

A II. Világháborút követő évtizedek során a kőszegi sörgyár és annak söre teljesen a feledés homályába merült. Szinte minden információ megsemmisült. Csupán néhány képeslap, fotó, egy-egy korabeli, üres palack maradt az utókorra.

A helyiek legendaként emlegetik az egykori sörgyárat, de ennek emléke egyre inkább megkopott. A fiatalabb generációk többsége nem is hallott a hajdani kőszegi sörgyárról és annak kedvelt termékéről.

 

 

A 2016-os visszatérés

Kőszegi Sör - 2016 "Egy legenda visszatér"

A kőszegi származású, márkaépítéssel foglalkozó Kiss András figyelmét felkeltette, és izgalmas témának találta a kőszegi sörkultúra legendájának feltárását. Szakemberekkel, - köztük  Dr. Bariska István nyugalmazott fő-levéltáros, Kovács Krisztián sörfőzőmester, illetve néhány más szakember helyi bevonásával - kisebb fajta kutatást végzett. Mozaik információk alapján megpróbálták feltárni, hogy milyen söröket gyárthattak az egykori kőszegi üzemben.

Ezek közül András a Bécsi Lager mellett döntött, mely egyfajta szimbolikus választás volt, utalva ezzel Kőszeg Bécshez való történelmi kötődésére, valamint arra, hogy 2016-ban ünneplik Ausztriában a recept megszületésének 175 éves jubileumát. A lager söröknek ez a ritka típusa, mára szinte teljesen eltűnt az európai piacról, az Osztrák – Magyar Monarchia szétesését követően.

A Kőszegi Sör 2016-ban történő megalkotásával egy Európában is ritka sörfajtát, egy hamisítatlan kőszegi ízt kívánt András napjainkban is elérhetővé tenni. Ezzel hozzájárulva a kőszegi minőségi termékek, a helyi gasztronómiai kínálat bővítéséhez. Mindez – hiszen a város nevét viseli a sör, javítja a város imázsát. Bízott abban, hogy a Kőszegi Sör belföldön, és külföldön egyaránt kedvelt lehet, és előérzete valósnak bizonyult: a környékbeliek hamar megkedvelték ezt az italt.

 

 

A sikeres, XXI. századi premier

Az idén, április 29-én került sor a Kőszegi Sör első főzetének bemutatójára a város legnagyobb és legidősebb bástyájában, a Zwingerben. Ez azért is egy említésre méltó időpont, mivel csaknem napra pontosan,  120 évvel ezelőtt, 1896. május 9-én készült el az egykori kőszegi sörgyár első sörfőzete.

Örömömre szolgál, hogy 120 évvel később, egy hasonló tavaszi napon, közel 90 év szünet után, bemutathatok egy régi-új kőszegi terméket, mely egy hajdani sörrecept újraértelmezésével, egy tradicionális íz megalkotásával született. A Kőszegi Sör ezt követően mindig kapható lesz, hogy napjainkban újraélvezhessük a történelmi idők egy ritka ízét – nyilatkozta Kiss András, az újkori sör megalapítója.

 

Bécsi Láger

A Kőszegi Sör Bécsi Lager egy ritka, majdnem elfeledett fajtája a lager típusú söröknek, mely szinte teljesen eltűnt a Monarchia szétesését követően az európai piacról. Elszórtan, néhány kisebb kézműves sörmárkák formájában érhető csak el ez a sörkülönlegesség a kontinens egy-két országában.

Az ipari sörtermelésben manapság egyáltalán nem gyártanak Bécsi Lagert.

Alapvetően a lager söröknek három nagycsoportja létezik, melyek közül kettő terjedt el napjainkra: a cseh (pilzeni) típusú és a német típusú. A harmadik, a Bécsi Lager, mely Schwechatról indult és Dréher Antal nevéhez köthető, visszaszorult az európai piacról és “száműzetésbe vonult” Mexikóba és az USA déli államaiba. A Monarchiából, főként annak szétesésekor sok sörfőző ezekre a területekre emigrált és ott folytatták mesterségüket. Az ott élő emberek megismerték és megkedvelték a Bécsi Lagert, és a recept meg a típus így fenn maradhatott az utókor számára.

 

Kóstold meg Te is, és élvezd a történelem ízét napjainkban!

 

---

 

Légy része egy legenda visszatérésének!

Kóstold meg Te is a Kőszegi Sört!

Egészségedre!