Rólunk

 

Kőszegi Sör

"Egy legenda visszatér"

 

2016-ban feltártuk az egykori, 1896-ban született kőszegi sörgyár legendáját. A feledés homályába merült kőszegi sör típusát, egy, Európában is ritka sörkülönlegességben, a Bécsi Lagerben találtuk meg. 

Most megalkottuk, hogy napjainkban is élvezhesd!

Kőszeg rövid sörtörténete

 

Kőszegen és környékén a középkor óta a bor dominál, a szőlő szereti az Alpokalja napos lankáit. Azonban a sör mindig is jelen volt a helyiek életében. Elsősorban a háztartásokban, főként családi felhasználásra készítettek sört. A 17. századtól írásos feljegyzések vannak a település sörgyártásáról, kereskedelméről. A 19. században a helyi vendéglőkben többnyire osztrák (alsó-ausztriai, stájer) és cseh sörök voltak kaphatók.

A 19. század vége felé egyre inkább megnövekedett igény hatására Nyugat-Magyarországon is megjelent az ipari sörfőzés. Ekkoriban jöttek létre a kanizsai, soproni és a kőszegi sörfőzdék is. 1894-ben megalapult a Kőszegi Polgári Sörfőzde Rt, mely csak két évvel később, 1896-ban kezdte meg a termelést. Ugyanebben az évben, május 9-én mutatták be az első főzetet. Ezt követően a helyi vendéglők többségében kapható volt a jó minőségű kőszegi sör. A gyár Herkules nevű söre Triesztben díjat is nyert. Kőszegen kívül Sopronban, az egész régióban, így Vas Megyében, Szombathelyen is kedvelt volt az egykori kőszegi habzó ital. Szombathelyen saját raktár is üzemelt.

A mai Burgenland jelentős részét, sőt Bécsújhelyt is ellátta sörrel a kőszegi gyár, ahol szintén kedvelt ital volt, és nagy mennyiségben fogyasztották az I. világháborúig.

 

 

A finom, minőségi áru és az ígéretesnek tűnő lehetőségek ellenére a gyár gyakorlatilag folyamatos anyagi nehézségekkel küszködött. Ennek több oka is volt. Alapításkor például a kezdetekben tervezett tőkénél jóval többre lett volna szükség. Időközben, az I. világháborút követően Kőszeg vonzáskörzetének közel 80 százalékát Ausztriához csatolták, így a város jelentős  piacokat veszített. Nem utolsósorban, Kőszeg lakosságszáma kicsi volt ahhoz, hogy a gyár gazdaságosan tudjon működni.

Végül jó megoldásnak tűnt az üzem eladása. A Nyugat-Magyarországi Sörgyárak Rt. vásárolta meg a kőszegit, majd a soproni sörgyár elődjét is. Ezt követően a sörfőzést teljesen beszüntették Kőszegen és Sopronba helyezték át. Ettől kezdve a kőszegi gyár épülete csak raktárként funkcionált egészen a II. Világháborúig, amikor az épület is teljesen megsemmisült. 

A II. Világháborút követő évtizedek során a kőszegi sörgyár és annak söre teljesen a feledés homályába merült. Szinte minden információ megsemmisült. Csipkerózsika álmába szenderült a város sörkultúrája. Csupán néhány képeslap, fotó, egy-egy korabeli, üres palack maradt az utókorra.

A helyiek legendaként emlegették az egykori sörgyárat, annak emléke egyre inkább megkopott. A fiatalabb generációk többsége nem is hallott a hajdani kőszegi sörgyárról és annak kedvelt termékéről.

 

 

A 2016-os visszatérés

Kőszegi Sör, "Egy legenda visszatér"

A kőszegi származású, márkaépítéssel foglalkozó Kiss András figyelmét felkeltette, és izgalmas témának találta a kőszegi sörkultúra legendájának feltárását. Szakemberekkel, - köztük  Dr. Bariska István nyugalmazott fő-levéltáros, Söptei Imre fő-levéltáros, Kovács Krisztián sörfőzőmester, illetve néhány más szakember, helyiek bevonásával - kisebb fajta kutatást végzett. A fennmaradt mozaik információk alapján megpróbálták feltárni, hogy milyen söröket gyárthattak az egykori kőszegi üzemben.

Ezek közül András a Bécsi Lager mellett döntött, mely egyfajta szimbolikus választás volt, utalva ezzel Kőszeg Bécshez való történelmi kötődésére, valamint arra, hogy 2016-ban ünneplik Ausztriában a recept megszületésének 175 éves jubileumát. A lager söröknek ez a ritka típusa, mára szinte teljesen eltűnt az európai piacról, az Osztrák – Magyar Monarchia szétesését követően.

A Kőszegi Sör 2016-ban történő megalkotásával egy Európában is ritka sörfajtát,

egy hamisítatlan kőszegi ízt kívánt András napjainkban is elérhetővé tenni. 

 

 

A sikeres, XXI. századi premier

2016. április 29-én került sor a Kőszegi Sör első főzetének bemutatójára a város legnagyobb és legidősebb bástyájában, a Zwingerben. Ez azért is egy említésre méltó időpont, mivel csaknem napra pontosan,  120 évvel ezelőtt, 1896. május 9-én készült el az egykori kőszegi sörgyár első sörfőzete is.

Örömömre szolgál, hogy 120 évvel később, egy hasonló tavaszi napon, közel 90 év szünet után, bemutathatok egy régi-új kőszegi terméket, mely egy hajdani sörrecept újraértelmezésével, egy tradicionális íz megalkotásával született. A Kőszegi Sör ezt követően mindig kapható lesz, hogy napjainkban újraélvezhessük a történelmi idők egy ritka ízét – nyilatkozta Kiss András, az újkori sör megalapítója. Azóta egyébként több sörtípús is kapható.

 

Érdekesség:

Bécsi Láger

A Kőszegi Sör Bécsi Lager egy ritka, majdnem elfeledett fajtája a lager típusú söröknek, mely szinte teljesen eltűnt a Monarchia szétesését követően az európai piacról. Elszórtan, néhány kisebb kézműves sörmárkák formájában érhető csak el ez a sörkülönlegesség a kontinens egy-két országában.

Az ipari sörtermelésben manapság egyáltalán nem gyártanak Bécsi Lagert.

Alapvetően a lager söröknek három nagycsoportja létezik, melyek közül kettő terjedt el napjainkra: a cseh (pilzeni) típusú és a német típusú. A harmadik, a Bécsi Lager, mely Schwechatról indult és Dréher Antal nevéhez köthető. Visszaszorult az európai piacról és “száműzetésbe vonult” Mexikóba és az USA déli államaiba. A Monarchiából, főként annak szétesésekor sok sörfőző ezekre a területekre emigrált és ott folytatták mesterségüket. Az ott élő emberek megismerték és megkedvelték a Bécsi Lagert, és a recept, a sör típus így fenn maradhatott az utókor számára.

 

Kóstold meg Te is, és élvezd a történelem ízét napjainkban!

 

---

 

Légy része egy legenda visszatérésének!

Kóstold meg Te is a Kőszegi Sört!

Egészségedre!